3x boeken die ik momenteel aan het lezen ben

Geplaatst op Geplaatst in Persoonlijk

Lezen, ik vind het heerlijk om te doen. Het helpt me mijn hoofd leeg te maken en ultiem te ontspannen. Daarnaast is het voor mij ook een goede graadmeter om te kijken hoe het met me gaat. Als ik me maar met moeite op een boek kan concentreren betekent dit namelijk vaak dat ik te hard op het gaspedaal heb getrapt en het (te) druk is in m’n bovenkamer.

Vandaag vertel ik je graag wat meer over 3 boeken waar ik momenteel in aan het lezen ben. Ik lees ze ter verdieping, en als inspiratiebron voor het eerste coachingstraject dat ik in januari ga lanceren. Dit coachingstraject zal gericht zijn op de ondersteuning van studenten die aan het afstuderen zijn, met als achterliggend doel: overspannings- en burn-out klachten voorkomen/verminderen onder ‘Millenials/Generatie Y’ (’85-’00).

Generatie Ei – Rosa Surachno*

‘In een erg positief daglicht staan we niet, generatie Y (geboren tussen 1985 en 2000). We zouden lui zijn en onszelf overschatten. Maar dat is een vertekend beeld: we willen juist iets van onze levens maken, terwijl het erg moeilijk blijkt om te kiezen uit een teveel aan mogelijkheden.
Rosa Surachno, die net als vele anderen overspannen raakte door haar drukke bestaan, dook in dit onderwerp en zocht uit waarom wij zoveel last hebben van hoge verwachtingen en prestatiedruk, maar bovenal waarom we onszelf niet de ruimte geven om fouten te maken. Ze sprak met ervaringsdeskundigen, professionals en generatiegenoten, en het resultaat is dit leuke, praktische (hand)boek voor de generatie die meer dan ooit behoefte heeft aan houvast
.’

Status: halverwege hoofdstuk 5

In de inleiding van Generatie Ei wordt gelijk gerefereerd aan waar ik met Your Symphony aandacht aan wil besteden. Namelijk dat de cijfers van het CBS er niet om liegen: 1 op de 10 jongeren tot 25 heeft een burn-out! Als millenial die in het verleden last gehad heeft van overspanningsklachten herken ik me erg in het verhaal van Rosa, het leest dan ook vlot weg.

 

De edele kunst van not giving a f*ck – Mark Manson*

‘Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.’

Status: hoofdstuk 1 gelezen

Van dit boek heb ik alleen hoofdstuk 1 nog maar gelezen. Maar hier staan al zoveel rake dingen in. Hieronder een paar quotes die ik graag met je wil delen:

  • ‘We maken online grappen over first world problems, maar we zijn in wezen slachtoffer geworden van ons eigen succes. Stressgerelateerde gezondheidsproblemen, ansgststoornissen en depressies hebben de afgelopen dertig jaar een hoge vlucht genomen’.
  • ‘De meeste van ons worstelen zich door het leven door teveel fucks te geven in situaties die geen fucks verdienen.’
  • ‘Ik denk dat wij tegenwoordig te maken hebben met een psychologische epidemie, eentje waarbij men zich niet realiseert dat het oke is dat dingen soms waardeloos zijn.’
  • ‘Als we geloven dat het niet oke is dat dingen soms waardeloos zijn, gaan we onbewust onszelf de schuld geven.’

 

De Prestatie Generatie – Jeroen van baar*

‘In De prestatiegeneratie onderzoekt Jeroen van Baar waar zijn drang naar excelleren vandaan komt. Hij legt niet alleen zichzelf langs de meetlat maar zijn hele generatie: van solliciterende high potentials tot hipsters in Amsterdam. Waarom wil iedereen de top bereiken? In een wervelend betoog komen ouders, excellente studies, relaties, carrièrebeurzen, hoog- en laagopgeleiden, Facebook, de zesjescultuur en de harde werkelijkheid voorbij. De prestatiegeneratie is een genadeloze spiegel voor twintigers én hun ouders.’

Status: hoofdstuk 1 t/m 3 gelezen

Wederom een heerlijk herkenbaar verhaal over onze huidige maatschappij. Jeroen haalt in zijn boek onder andere de verandering van het Nederlandse onderwijssysteem aan, die steeds meer gericht is op competitie, internationale allure en meetbare prestaties. Wat kan leiden tot flinke prestatiedruk en “keuzestress”.

‘De “alles kan” mentaliteit legt de verantwoordelijkheid om een goede keuze te maken volledig bij de jongere. De ons gegeven vrijheid om te worden wat we willen is absoluut goed bedoeld, maar brengt onherroepelijk een enorme last met zich mee: de druk en de noodzaak om zelf de beslissingen te nemen die ons het allergelukkigst gaan maken.’

 

Tot nu toe komen in deze 3 boeken de volgende overkoepelende thema’s terug: prestatiedruk, keuzestress (door oneindigheid aan mogelijkheden), angst om te falen en omgaan met drukte. Ik verwacht dat ik deze thema’s nog wel een keer dieper uit ga werken in andere artikelen. Laat het me dan ook zeker weten als je over een bepaald thema meer wil weten. Dat mag uiteraard ook als je graag wat meer leest over een ander thema.

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets bestelt, krijg ik een kleine vergoeding.

Een gedachte over “3x boeken die ik momenteel aan het lezen ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *