Het belang van pauze nemen

Geplaatst op Geplaatst in Productiviteit

Onderzoeken tonen aan dat het overslaan van pauzes ons minder productief en creatief maakt, daarnaast verhoogt het stress en vermoeidheid.

ZIE HET NEMEN VAN PAUZE ALS EEN KLEINE VAKANTIE VOOR JE BREIN!

Door geregeld een korte pauze te nemen fris je je geest weer op. Pauzes geven je hersenen de rust die het nodig heeft om opnieuw actief te kunnen focussen wanneer je terugkeert naar je taak.

Wanneer we te veel tijd aan dezelfde taak besteden, kan ons verstand “verdoofd” raken. We beginnen onze focus te verliezen en missen belangrijke details. Dit draagt bij aan een lagere afrond snelheid, verminderde nauwkeurigheid en een verhoogt risico op het maken van fouten.

Neem ook écht pauze als je pauze hebt; ga dus niet verder piekeren over bepaalde problemen of taken. Het doel van een pauze is om je productiviteit te verhogen en je geest rust te gunnen. Richt je liever op positieve, inspirerende gedachten.

Door ons brein af en toe een pauze te geven om na te denken over niets, of over iets totaal anders, geeft je het de kans terug te keren met een frisse blik.

BLIJF NIET TE LANG ACHTER JE COMPUTER ZITTEN

Grote kans dat je een groot deel van de dag achter een computer of laptop doorbrengt. Te lang zitten in dezelfde houding kan onze bloeddoorstroming in gevaar brengen, wat een negatief effect kan hebben op onze zuurstof- en energieniveaus. Daarnaast worden we vatbaarder voor vermoeidheid van de ogen en spanning in onze rug en nek, wat allemaal bijdraagt aan verminderde prestaties.

Kortom het inlassen van pauzes verhoogt je focus, concentratie en werksnelheid, terwijl stress juist afneemt.

Kleine side note: pas wel op dat je niet teveel pauzes neemt, want dit kan juist weer leiden tot uitstelgedrag!

 

Iedereen is uniek, dus hoe vaak en hoe lang je pauze “moet” nemen hangt volledig af van jouw behoefte. Experimenteer eens met frequenties en lengtes om te zien wat voor jou het beste werkt.

 

Wat doe jij het liefst terwijl je (een korte) pauze neemt?

Follow my blog with Bloglovin

3 gedachten over “Het belang van pauze nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *