3 technieken voor meer productiviteit

Geplaatst op Geplaatst in Productiviteit
  1. EAT THAT FROG

Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag ‘een makkie’ zijn (aldus Mark Twain).

Begin ‘s ochtends met het eten van een spreekwoordelijke kikker; de taak waar je het meeste tegenop ziet. Dit kan de moeilijkste taak zijn, of misschien is er wel iets wat je al veel te lang hebt uitgesteld? Als je ’s ochtends begint met de belangrijkste, lastigste of langdurigste taak, heb je die maar alvast gedaan. Zo ben je er gelijk vanaf en hoef je er niet meer heel de dag tegenaan te hikken of ertegenop te zien. Daarnaast geeft het je waarschijnlijk de nodige motivatie voor de rest van je taken/dag!

 

  1. DE POMODORO TECHNIEK

Heb je een korte concentratieboog en moeite met het focussen op een taak? Dan zou de pomodoro techniek wel eens goed voor je kunnen werken. Pomowatuh? Deze naam is ontstaan doordat de bedenker van deze techniek, Francesco Cirillo, een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat (pomodoro is het Italiaanse woord voor tomaat) tijdens de uitvoering van zijn techniek.

Bij de pomodoro techniek deel je je tijd op in blokjes, met behulp van een kookwekker. Je werkt 25 minuten aan één taak. Na deze 25 minuten neem je even 5 minuten pauze. Bijvoorbeeld even opstaan van je stoel om een kop thee te zetten. Hierna ga je weer 25 minuten aan de slag, met dezelfde of met een andere taak. Na 4 blokken van 25 minuten neem je een langere pauze.

De pomodoro techniek is een makkelijk toepasbare methode om slim met je tijd, energie en focus om te gaan.

 

  1. DE TWEE MINUTEN REGEL

Deze methode (afkomstig van Getting Things Done) is gebaseerd op het principe dat je iets dat minder dan 2 minuten de tijd kost beter gelijk kunt doen, dan het op te schrijven op je takenlijst om later te doen. Uitgaande van de gedachte dat het, in het geval van een taak van 2 minuten, meer werk is (en dus meer tijd kost) om het te noteren voor later dan om het gewoon gelijk te doen.

Bij het doorspitten van je mailbox is deze regel bijvoorbeeld erg goed toepasbaar. Kost het beantwoorden van een vraag uit een email minder dan 2 minuten tijd? Doe dit dan gelijk. Is er een lastigere vraag gesteld die meer dan 2 minuten kost, doordat je bijvoorbeeld eerst iets moet opzoeken of navragen, noteer dit dan even en kom er later op terug.

Deze regel is dus gebaseerd op het feit dat je tijd kunt besparen wanneer je korte taken direct afhandelt. Want zeg nu zelf, hoe vaak komt het niet voor dat je een mail na hem even kort gelezen te hebben, weer weg klikt, om hem vervolgens op een later moment er weer bij te pakken. Terwijl het helemaal niet veel werk was en je het dus net zo goed gelijk had kunnen doen, zonde van je tijd toch?

 

Was je al bekend met deze productiviteitstechnieken?

Pas je ze vaak toe, en zo ja bij wat voor soort taken?

Wat helpt jou om productiever te werken? Ik ben benieuwd.

Een gedachte over “3 technieken voor meer productiviteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *