Valkuil: te veel opties om uit te kiezen!

Geplaatst op Geplaatst in Keuzes maken

Verlies jezelf niet in een teveel aan opties bij het maken van een keuze. Meer opties maken ons niet beter en gelukkiger, het omgekeerde is juist het geval.

Dit blijkt o.a. uit het onderzoek van Lepper en Iyengar (2000)*. Zij concludeerden dat een teveel aan keuzes demotiveert en verlamt. Deelnemers hadden tien keer meer kans om tot een keuze te komen als ze een beperkt aantal opties aangeboden kregen. Daarnaast meldden degenen met een beperkt aantal opties meer voldoening te halen uit hun definitieve keuze.

Vele opties kosten je meer tijd en energie en leiden tot besluiteloosheid.

Het kiezen uit vele opties kost veel energie, omdat je het gevoel hebt dat je een groot aantal opties gezien moet hebben om een goede keuze te kunnen maken. Doet er zich een teveel aan opties voor, dan is de moeite om te kiezen te groot. Vervolgens stellen we de keuze liever uit of besluiten we om helemaal niet te kiezen, omdat we bang zijn de verkeerde keuze te maken.

Hoe meer moeite je in een keuze steekt, hoe blijer je wilt zijn met het resultaat, echter:

Meer opties om af te wegen = meer moeite om een weloverwogen keuze te maken = meer kans om een verkeerde keuze te maken & meer pijn bij het maken van een foute keuze, je hebt er namelijk meer tijd ingestoken.

Veel  is vaak teveel

Zeker wanneer je zo druk bent dat je eigenlijk geen tijd hebt om rustig na te denken over je keuze. Te veel keuze draagt bij aan besluiteloosheid.

Neem de controle door het aantal opties om uit te kiezen voor jezelf te beperken.

Om een goede keuze te kunnen maken moet je de tijd nemen, om vol concentratie het overgrote aantal keuzes te beperken. Hoe beperk je deze keuzes vraag je je misschien af?

Denk eens na welke overwegingen voor jouw een rol spelen bij het maken van deze keuze. Welke vind je hierin het belangrijkste? Welke keuze past hier goed bij? En welke totaal niet?

Probeer voor jezelf scherp te krijgen wat je belangrijk vindt bij het maken van een keuze.

Meet je keuze aan de hand van je grootste prioriteiten om opties die hier niet aan voldoen snel te elimineren. Let daarnaast ook op jouw kernwaarden, op wat jij belangrijk vindt. Door prioriteiten te stellen aan de hand van je principes, in tegenstelling tot die van anderen, kunt je gemakkelijker beslissingen nemen op basis van wat jouw het meeste interesseert.

Bepaal zelf de criteria voor een juiste keuze!

Bedenk je dat het maken van een keuze je hoe dan ook meer zal brengen dan het uitstellen van een keuze. Verhoog niet je lijst aan keuzemogelijkheden, maar de momenten waarop je een keuze maakt! Ga eens wat vaker bij jezelf te rade of je nog op de goede weg bent, en achter je gemaakte keuzes staat.

 

*Bron: Sheena S. Iyengar & Mark R. Lepper (2000). ‘When Choice is Demotivating: Can One Desire Too Much of a Good Thing?’ Journal of Personality and Social Psychology, 2000, Vol. 79, No. 6, 995-1006.

Een gedachte over “Valkuil: te veel opties om uit te kiezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *