Mensen met ADHD kunnen o.a. problemen ervaren met het behouden van de focus, het verwerken van sensorische input en stilzitten.

Het is aangetoond dat muziektherapie o.a. het concentratievermogen, het omgaan met sensorische stressoren en het zelfvertrouwen verbetert bij mensen met ADHD.

Een muziektherapeut kan d.m.v. muzikale interventies en werkvormen helpen om niet-muzikale doelen op bovengenoemde gebieden te bereiken.

Hoe muziek hierbij kan helpen, en een greep uit de werkvormen die hiervoor gebruikt kunnen worden kun je hieronder lezen.

Muziek leent zich bij uitstek om de aandacht te wekken en deze te leren richten.

Je luistert al gauw geboeid naar de klank van een stem of instrument, naar melodieën en harmonieën en raakt hier gemakkelijk bij betrokken, waardoor prikkels uit de omgeving nauwelijks of geen invloed meer hebben.

Tijdens het maken van muziek wordt in beide hersenhelften het gebied geactiveerd dat te maken heeft met het vasthouden van de aandacht, waardoor muziek een sterk effect heeft op het vergroten van onze aandacht.

Twee werkvormen die binnen muziektherapie gebruikt kunnen worden om niet-muzikale doelen op bovengenoemde gebieden te bereiken zijn:

  • oefenen met het bespelen van een instrument ter bevordering van focus/concentratie, stilzitten en/of het zelfvertrouwen
  • samen actief geluisterd worden naar muziek om te oefenen met het omgaan met zintuigelijke input, het uiten van emoties en/of ontspanning.