De kracht van muziek was weer op een mooie manier in het nieuws afgelopen week: voor het eerst verwijderde neurochirurg Arnaud Vincent een hersentumor terwijl zijn patiënt gitaar speelde.

Een wakkere hersenoperatie is een operatie waarbij de patiënt een gedeelte van de operatie bij bewustzijn is zodat er bepaalde spraak- en bewegingstesten kunnen worden uitgevoerd. Zo kunnen belangrijkste hersenfuncties in kaart worden gebracht voordat de tumor wordt verwijderd.

De hersenfuncties worden in kaart gebracht door met hele zwakke stroompjes elektriciteit de hersenen te stimuleren en de zenuwbanen te identificeren. Zo kan worden vastgesteld waar de grens ligt om de tumor zo maximaal mogelijk weg te halen.

Bij het maken van muziek spelen meerdere hersenfuncties een rol, een mooie manier om belangrijke hersenfunties in kaart te brengen dus.

In onderstaand filmpje is te zien hoe Jelle van Tilburg gitaar speelt tijdens de operatie, zijn verhaal kun je hier lezen.

Dit was niet de eerste keer dat tijdens een wakkere hersenoperatie “muziek” is gebruikt om de hersengebieden in kaart te brengen.

In 2014 werd professioneel operazanger Ambrož Bajec-Lapajne geopereerd, het team van het UMC in Utrecht was hierbij betrokken. De Sloveense zanger kreeg het verzoek van zijn arts om tijdens de ingreep een stuk te zingen, zodat letsel na de ingreep kon worden voorkomen.

De zanger zingt het eerste en laatstte couplet van Schuberts “Gute Nacht”, door de zanger uitgekozen vanwege de overgang van minor naar major, het was voor hem een belangrijk aspect om te zien of hij deze toonsoortverandering nog kon herkennen.

In onderstaand filmpje is te zien dat alles goed gaat, tot 2:40, dan is duidelijk te horen dat er door middel van een zwak electriciteitstroompje een, voor het zingen, belangrijk deel van de hersenen is geraakt.

Mooi om te zien hoe het maken van muziek wordt ingezet tijdens wakkere hersenoperaties.

Ben je benieuwd hoe muziek nog meer kan worden ingezet in de zorg? Klik dan hier om verder te lezen, of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.