Muziek als medicijn? Als het aan professor Hans Jeekel ligt wel.
Na jarenlang onderzoek heeft hij geconcludeerd dat muziek een behandelmethode is die werkt.

Muziek als Medicijn (Erasmus MC Rotterdam) beoogt dat muziek een plek krijgt als innovatieve, ‘evidence based’ behandeling binnen èn buiten de gezondheidszorg.

Uit hun onderzoek naar het effect van muziekinterventies bij operaties bij volwassenen bleek muziek te leiden tot significant minder pijn en angst, zelfs onder narcose, geweldig toch?

In dit artikel kun je meer lezen over de onderzoeksresultaten.

“Muziektherapie bij operaties is innovatief, maar kost vrijwel niets. Bovendien hebben patiënten er geen bijwerkingen van.”

Terwijl artsen een ziekte bestrijden met een behandeling/medicijnen, kan muziek helend werken voor lichaam en geest; muziek(therapie) kan angst verminderen, pijn verlichten en zorgt voor een aangename afleiding tijdens een verblijf in een ziekenhuis.

music can cure things medication can't

Ook de onderzoeksresultaten van de Northwestern University Feinberg School of Medicine zijn positief.

Kinderen die een grote operatie moeten ondergaan, hebben minder kans op pijn als ze een half uur van tevoren naar muziek luisteren publiceerde zij in het tijdschrift Pediatric Surgery International.

Daarnaast blijkt uit onderzoeksresultaten van de University of Alberta dat kinderen minder last hebben van het aanbrengen van een infuus als ze tijdens deze procedure naar muziek luisteren. De resultaten van dit onderzoek verschenen in het tijdschrift JAMA Pediatrics.

one good thing about music, when it hits you, you feel no pain

Ook Robbert de Vos, directeur van Muziekids, zag het belang van muziek in ziekenhuizen. Het gedachtegoed van Muziekids is: “Kinderen in ziekenhuizen muziekbeleving bieden zodat ze even hun pijn, verdriet en gemis van thuis kunnen vergeten.” In dit artikel kun je meer lezen over het werk van stichting Muziekids.

Armin van Buuren is ook overtuigd van de kracht van muziek: “Mensen onderschatten de kracht van muziek. Het heeft effect op alles en dat is meestal positief. Het geeft invulling aan je leven, maakt het rijker. Dus dat het helend zou zijn is absoluut niet ondenkbaar. (…) Als je een ziekte onder de leden hebt, dan zijn daar medicijnen en doktoren voor. Maar als jij ontspannen bent en in een goede bui en vechtlust hebt om tegen die ziekte in te gaan, zul je sneller genezen. Muziek kan je helpen in die mood te komen.” *

Zo is het maar net Armin!

*Bron: Muziekids magazine – mei 2017

Wil je meer weten over de bewuste toepassing van de kracht van muziek?
Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief