Miracles of Music (2018) is een documentaire waarin filmmaker Pim Giel drie muziektherapeuten en een muziektrainer volgt tijdens hun werkzaamheden.

Het effect van muziek op hun cliënten, die te maken hebben met bijvoorbeeld revalidatie, dementie, autisme, een oorlogstrauma, psychische problemen, een burn-out of eenzaamheid, wordt prachtig weergegeven.  

Ook diverse muzikanten, waaronder zangeres Berget Lewis, en wetenschapper prof. dr. Erik Scherder vertellen over hun ervaringen met de kracht van muziek.

Hieronder een paar beschikbaar gestelde fragmenten uit de documentaire die ik graag met je wil delen.

In de eerste twee fragmenten zie je hoe muziektherapeut Evelien Mescher muziek inzet ter ondersteuning van de spraak en verbetering van de concentratie met twee NMT methodes (Neurologische muziektherapie).

In onderstaand fragment zie je hoe muziektherapeut Sander van Goor “songwriting” toepast als ondersteuning in het uiten van emoties en het verminderen van trauma.

Hieronder zie je muziektherapeut Elsbeth Siebbeles muziek gebruiken als ingang tot contact bij Autisme

En in dit laatste fragment zie je hoe samen zingen kan helpen bij het verbeteren van stemming en een ingang is tot contact/het ophalen van herinneringen bij dementie.

Meer informatie over de film en andere mooie initiatieven van Miracles of Music kun je hier vinden. Ook is de volledige film hier voor €5 te downloaden (aanrader!).